Welkom op de site van De Hoekies

28/07/15

 

 

Rondreis Italië 2003

Op de eerste dag vertrekken we richting Martelange ( via N4) om als “Hollander “ goedkoop te tanken zodat we de eerste  1000 Km met “goedkopere Diesel “ door het eerste stuk mooie Frankrijk kunnen komen.                        

Het weer was typisch Nederlands met veel regen en veel wind  maar de vooruitzichten waren goed

Het wordt een rit van ± 5200 Km door landen als België,Luxemburg ,Frankrijk,Italië,Monaco, Vaticaanstad, San –Marino,Duitsland en Zwitserland.

We zijn het eerste stuk via de Route National( N74 ) gereden waar je wel veel langer over doet als via de snelweg maar dan kom je ook mooie dorpjes zoals Ligny & Barrois in heel mooie streken.

Zo kom je ook in de wijnstreken met wijnranken op uitgestrekte wijnplantage`s met heel mooie wijnboerderijen met mooie mozaďeken op de gevels zoals in Saint –Georges.

We rijden de eerste dag door tot in Chalon Sur Saone , dit is onze eerste overnachtingplaats (tegenover de stortplaats overnachten).

Het is een camping aan het water met uitzicht op de brug over de Saone ( vanuit het centrum meteen over de brug rechts )er zijn toiletten en een wasgelegenheid en een klein restaurant.

S`morgens gaan we de snelweg (A6) op omdat dit een groot stuk is richting Marsielle, het is nog steeds zwaar bewolkt maar bij St Etienne klaart het op .

Rond het middaguur stoppen we bij het grote wegrestaurant en rustplaats in St Rambert d`Albon.

Hier komen weer de voordelen van een camper naar voren: de koffie is klaar en het fris staat gekoeld in onze eigen koelkast, het is 1200 uur en inmiddels 28 gr.

Op deze parkeerplaats stoppen veel vakantiegangers en er zijn er die hier overnachten wat wij NIET aanraden want dit zijn van die parkeerplaatsen waar je leeggeroofd word of nog erger.

Na de break komen we in de streek rond Avignon waar hele mooie bomen en coniferen in alle maten en kleuren staan.

In het  stadje Tylon komen we de eerste palmbomen tegen en we zijn op weg naar het overnachtingadres  een camping in ( D559)Le Lavandou zo`n 20 km van Saint –Tropez.

We overnachten op camping Pramous Quier deze camping ligt langs de strandweg in Le Lavandou  waar je een scherpe bocht naar rechts maakt moet je links de inrit in naar boven ( het is een plateau camping )

Op deze camping heb je mooie stekkies met een mooi uitzicht en heel veel mooie cactussen.

Vanuit de camping steek je de straat over en loop je 2 min naar beneden voor het privé-strand van de camping .

S`morgens zijn we via de mooiste weg van Europa naar Saint –Tropez gereden via de strandweg met uitzicht over de baai helemaal langs de kustlijn (D93) via Cavaliere,Le Laroy richting Ramatuelle tot in het centrum van Saint-Tropez.

Op de grote parkeerplaats in de haven staan vrachtauto`s, bussen en personenauto`s maar campers mogen er niet parkeren ( bang dat je er overnacht) dus hebben wij onze camper geparkeerd langs de boulevard wat geen probleem was ( niet overnachten daar )

Saint) Tropez is best mooi met hele mooie haven en je verwacht dat elk moment Louis de Funes  de hoek om komt met zijn Gendarmerie.

Na Saint-Tropez zijn we via (N98) St Maxime ( wat veel mooier is ) en St Raphael waar we koffie hebben gedronken in het mooie centrum aan de een heel gezellige haven en toen via Antheor en La Napoule richting Cannes gereden.

In St Maxime en St Raphael kun je goed parkeren met een mooi uitzicht maar ook daar mag je niet overnachten.

In Cannes is het ontzettend druk met verkeer en kun je alleen een parkeerplaats vinden als je s`morgens heel vroeg of s`nachts aankomt en dan blijven staan maar dan moet je niet half weg  de dag willen vertrekken dat gaat niet,bumper aan bumper sta je daar.

Je kunt wel in Cannes net buiten het centrum parkeren daar is meer ruimte.

Vanuit Cannes zijn we via Antibes langs de kust naar Monaco gereden.

Monaco is in een woord “GEWELDIG”

Het is hier zo schoon en mooi je vind er geen vuiltje

De camper parkeren is geen probleem want als je de eerste beste agent een parkingplaats vraagt stuur hij je vakkundig midden in het centrum naar een parkeergarage voor Campers met bewaking .

Wat zeker de moeite is om te bekijken is de Rozentuin t.g.v.Prinses Gracia van Monaco is aangelegd.

Ook kun je het Paleis bezichtigen vanwaar je uitkijkt over de mooie stad Monte Carlo.

Naar het paleis kun je ook naar toe rijden en boven op de berg voor het paleis parkeren ,Hier word niet veel gebruik van gemaakt toen wij er waren op 19-5 rond 1500 uur war er genoeg plaats.

Na uitgebreid rond hebben gekeken en ons verwondert  hebben in het centrum de inwendige mens versterkt zijn we richting camper gelopen ( Hier kun je te voet alles makkelijk afleggen)

Vanuit de parkeergarage worden we door een vriendelijke agent nog een toeristische route opgestuurd via de “jetset” waar de lakeien ook langs je camper gaan staan als bedienden als je daar  parkeert en toen we naar beneden tussen de Ferrarie`s en Bentley`s voor ons richting Ventimiglia naar San Remo .

Na San Remo (N98) bekeken te hebben rijden we door richting ( S1) Allasio , Varazze naar Genova waar we overnachten.

In Genova overnachten we langs de kant van de weg  bij een CamperBedrijf waar meer campers staan .

Genova is een grote havenstad met de havenmentaliteit die er bij hoort ( zeelui en toebehoren)

S`morgens zijn we om 600 uur vertrokken naar La Spezia en na 2 uur rijden hebben we  in Rapallo ontbeten langs de straatkant, dit is een mooie ervaring want dan zie je de Italianen `smorgens half slapend in hun auto`s zitten of op hun scooters en langzaam begint het dorp te ontwaken .

Van Genova naar La Spezia is zo`n 150 Km waar je zo`n 5 uur ( inc 1 uur ontbijt) over doet dit komt vooral door de bergweg waar je het meeste ziet maar ook zwaar is om te rijden het gaat hier steil omhoog en naar beneden.

Na La Spezia  met haar weinig parkeerplaatsen maar met een heel grote haven te hebben bekeken zijn we doorgereden naar (S331)Tellaro bij Lerici.

Op Camping Gianna overnachten we, het is een camping met mooi sanitair .

We blijven hier 2 dagen om de omgeving te bekijken want het heet hier niet voor niets de “bloemenriviera”

Als je vanuit de camping  naar Lerici loopt ( fietsen was voor ons te stijl ) staan langs de weg de fruitbomen.

Lerici heeft een hele mooie haven en een centrum waar je goed kunt parkeren en volgens de bewoners aldaar mag je er ook overnachten ( eerst informeren lijkt mij verstandig)

Terug naar de camping hebben we vanuit Lerici de bus genomen die stopt bijna voor de camping.

Het uitzicht vanuit deze camping is geweldig ,je kijkt zo over de Golf van Genova .

Vanuit Tellaro zijn we via Carrara Massa, Viareggio (S439) en Lucca ( lucca en Viareggio gaan we later nog naar toe) richting (S435 en A11) Florance gereden naar (A1 ) Figlinne Valdarno naar  camping Girasolle Club, hier blijven we samen met familie die over komen uit Nederland voor een week .

Dit is een 4* camping die er 5 waard zijn, voor overnachten in het voorjaar valt de prijs wel mee maar in het hoogseizoen zijn de prijzen hier abnormaal hoog.

Een alternatief is net buiten de camping op de parkeerplaats parkeren en overnachten en dan de faciliteiten van de camping gebruiken dit hebben wij meer camperaars zien doen.

Vanuit de camping hebben we een tour gemaakt naar (S67) Pisa ,Viareggio en Lucca, in Pisa mag je op de grote parkeerplaats ( volg de borden voor BussenParking) vlakbij de ingang van het oude gedeelte parkeren en overnachten.

Lucca is een hele oude vestigingsstad ( Lucca heeft een heel streng parkeerbeleid) en Viareggio is een mooie badplaats, hier heeft elk restaurant haar eigen stuk strand niets eten niet op het strand is hier de regel.

In Viareggio vind je op het laatste stukje boulevard nog een klein openbaar strand.

Pisa spreekt voor zich met de “scheve toren” en de “Baseliek” . (camperplaats bij de grote bus parkeerplaats ook voor overnachting)

Florance kun je het beste bezoeken met het openbaar vervoer want de parkeertarieven voor campers zijn het zelfde als voor autobussen absurt hoog .

Parkeer je camper in de buitensteden b.v  Empoli of Figline Valdarno en ga het kleine stukje met de trein.

Na een week in Florance en omstreken te hebben bewonderd gaan we verder richting (A1) Rome.

We rijden via de ring van Rome ( Rechtsom was raar genoeg minder druk ) naar Aurelia naar Camping Roma.( hele dure camping met slecht sanitair )

Vanuit deze  Camping kun je elke 10 min met de bus en metro naar het centrum van Rome en  in 10 min tijd ben je er.

Rome is een mooie maar ook een vuile stad met veel troep op straat, de architectuur is bijzonder alleen al de kleurenpracht die je aan de huizen ziet .

Rome kun je het beste verkennen met het openbaar vervoer,kost nagenoeg niets maar het is wel verstandig om eerst een Citymap te kopen en je route uitstippen.

Na de oude mooie gebouwen van Rome kun je ook naar Vaticaanstad.

Binnen de muren van Vaticaanstad is alles schoon zuiver en perfect in orde, de rijkdom straalt er van af wat je buiten de muren dus mist.

Goeden tip,als je digitale foto`s maakt in de St Pieter ( die moet je gezien hebben) maken zonder flits zijn bij mij perfect gelukt .

Na enkele dagen in Rome te hebben rondgekeken zijn we via (S7) Latina, Gaeta en Napels naar ( 259 Km) Pompei gereden.

Na een impressie van Napels zijn we doorgereden naar camping Zeus bij de ingang van “de verloren stad van Pompei”

Hele mooie camping waar je tussen de sinaasappelenbomen staat en kun je de sinaasappels plukken vanuit je raam van je camper.

Kom je hier in de buurt breng dan een bezoek aan de opgravingen van Pompei dit is echt de moeite .

Na enkele dagen te hebben vertoeft in het gezellige Pompei rijden we via ( S87) Benevento ( hier steek je Italië dwars over ), Foggia langs de kustweg (SS16) richting Pescara en dan langs de kust naar Ancona, dit stuk van 676 Km voert je door het mooie landschap met bergen met gele bloemen tegen de bergwanden en vele dalen met dorpjes tegen de bergwanden en in de dalen .

Na een break vervolgen we de kustweg ( S16) via Rimini met de mooie stadspoort en via San Marino wat zeker het bezoeken waard is.

Bij aankomst in Bellaria gaan we eerst boodschappen doen in een grote Mercato (supermarkt) en gaan dan voor enkele dagen ontspanning naar Camping Happy in Bellaria.

Deze camping ligt zo`n 50 meter van de Middellandse zee, op deze camping wordt het sanitair van 6.30 uur tot 22.30 uur gepoetst .

Deze kindvriendelijke camping heeft het hele jaar door activiteiten,het is een hele mooie camping die gezien de faciliteiten en hygiene 5* waard is.

De camping heeft een eigen zwembad met jacuzzi  maar ook voor zijn eigen gasten een afgebakend stuk strand waar toezicht word gehouden door hun eigen badmeester.

Na enkele rustdagen aan het mooie strand in Bellaria rijden we via (S309) Ravenna op zoek naar (S13) Provosano richting Triest.

In Provosano ligt Pim Fortuin begraven, Provosano blijkt in de buurt te liggen van Pordenonne bij Udine.

Mocht je dit willen bezoeken Provosano is zo klein dat je er door bent voor je het weet.

Na Provosano rijden we naar (S14) Venetië naar Camping Fusina.

Vanaf deze camping kun je met de taxiboot naar Venetië.

Op deze camping kun je gaan staan waar je wilt of hoe, wij stonden aan de waterkant zo`n 3 meter van de Adriatische zee met uitzicht op Venetië.

Faciliteiten op deze camping zijn voldoende .

In Venetië is ontzettend veel te zien zoal de vele kerken en ook het San Marcoplein

Je kunt dit het beste te voet doen of met de kanaaltaxi.

Na Venetië te hebben bewonderd vertrekken we s`morgens richting ( S11) Verona en  Milaan ,Milaan is een hele drukke stad en met veel lef kom je daar het makkelijkst doorheen.

Na Milaan rijden we richting (A2) Como,Luzerne,Bazel en dan naar ( D66) Mulhouse, dat is richting Strassbourg.

Bij Mulhouse zijn we binnendoor gereden naar ( D201) Colmar, in Colmar hebben we de omgeving en Colmar bekeken en zijn toen naar ( D14) Eguisheim gereden in Frankrijk, ondanks dat dit in Frankrijk ligt zie je de Duitse invloed op de huizen( Eguisheim is Duits grondgebied geweest en toen weer Frans grondgebied).

Eguisheim is “the place to be “ voor rustzoekers ,om 20.30 uur ligt heel de camping op 1 oor.

Het is hier zo rustig dat de ooievaars overdag het eten bij je camper of tent komen halen.

Hier in deze streek (Elzas) vind je veel wijnplantage`s.

Na de streek te hebben bewondert en de rust zijn we s`morgens vertrokken richting huis via ( N83) Strassbourg , ( A4 ) en Metz de N 52 op richting Longwy en dan richting ( N4) België.

We gaan ook op de terugweg via ( N4) Martelange om te tanken en rookwaar te kopen, om deze reden kun je deze omweg wel maken .

Na ruim 5200 Km zijn we weer thuis in Best .

Dit was onze eerste grote reis met een camper en wij zijn bewust naar Campings gegaan om eerst de landen en hun mentaliteit te leren kennen voordat wij in vreemde landen zonder ervaring meteen gaan “vrij staan”

Nu wij een indruk hebben hoe het leven met een camper is in het buitenland gaan wij meer op ‘voor ons gevoel’ veiligere plaatsen staan.

We zijn een hele ervaring rijker en hebben veel geleerd en gezien van de andere landen.

 

Peter & Marijke Hoekstra ( De Hoekies )

Best

 E-mail : dehoekiesEDgmail.com

www.dehoekies.nl

                                                                    Volgende pagina                                                                                                                     pagina terug