Welkom op de site van De Hoekies 

28/07/15

 

 

 

 

                                              ItaliŽ voorjaar 2009

                           LagoMaggiore,Como,Iseo & Gardameer e.o

 

Beginstand 160577

Zaterdagmorgen om 8 uur vertrokken richting ItaliŽ maar eerst zijn we via de a 61 naar Koblenz gereden en toen via de 49 langs de moezel om in een van de vele dorpjes te overnachten , we zijn aanbeland in Sankt Aldegund waar we meteen wat rode wijn hebben ingekocht (en geproefd), de camperplaats stond goed vol wat ook te verwachten was met een lang ( Hemelsvaart) weekend en ook met het schitterende weer want de lucht was  bijna strak blauw en de zon goed heet. Na een middag lekker buiten aan het water te hebben vertoefd zijn we wat gaan wandelen en hebben lekker buiten gegeten wat meteen het vakantiegevoel weergeeft.                   

 

We vertrekken weer  op Zondagmorgen 7.45 uur via de 49 en dan de D421  op bij Zell  en toen via de B50  naar de A 61 richting Ludwigshafen en dan door Zwitserland waar we onderweg zijn gestopt op een parkeerplaats om de benen te strekken en de hond uit te laten , bij de parkeerplaats was een lang wandelpad achter een hek zodat de hond niet de weg op kon lopen maar wel kon zwemmen in het riviertje.                             

Daarna zijn we richting de Gotthardtunnel  gereden waar we s`avonds door heen wilde maar wij waren er s `middags al  en de drukte viel mee al stond er richting Zwitserland een flinke file .                 Onderweg hadden we in Z Duitsland een temperatuur van 33 gr en in  Zwitserland bij de grens gaf de display een temperatuur van 39 Gr. We zijn richting Bellinzona gereden en toen Locarno via de N13 aangehouden dan via de SS34 langs het lago Maggiore gereden  richting Cannobio waar we toch gekozen hebben voor dezelfde camping dit voor de mooie locatie en het werd tijd om te stoppen (17 uur) .De camping Campagna ligt aan het lago Maggiore en tegen meerprijs heb je een mooie plaats aan het water.

Maandagmorgen zijn we na het ontbijt vertrokken via de ss 34 richting Verbania  waar we op het terras een lekker ijsje hebben gegeten en in het winkelcentrum wat boodschappen hebben gedaan. Verbania heeft zoals zo vele Italiaanse steden een leuk centrum met een klein haventje midden in het centrum.

Na Verbania zijn we via de ss33 langs het LagoMaggiore naar Baveno gereden waar we in het centrum naar een camping zijn gegaan om vandaar uit met de boot  het eiland Isolabella te bezoeken. Dit eiland is een bezienswaardigheid met haar kasteel en mmoie  kasteeltuinen, je kunt je eigen hier een hele tijd vermaken wat ondermeer opvalt is het mozaik-werk gemaakt van witte en zwarte kiezelstenen wat je trouwens in heel Italie wel tegenkomt , hieronder een impressie van het kasteel en de tuinen. Je kunt trouwens ook de andere eilandjes zo bezoeken die er bij liggen b.v Isola Madre of Rocco Borromeo.

   

   

   

Het is inmiddels Woensdag als we weer vertrekken richting het onderste puntje van het LagoMaggiore en ook nu rijden we via de ss33 naar Stresa wat we meteen hebben bewonderd waar het sjieke vanaf druipt ,het lijkt wel het Cannes van Frankrijk toen zijn we richting Arona gereden om het puntje van het meer richting Angera , Angera hadden we zo bekeken want wij vonden het een vieze stad Vanuit Angera zijn we via Brebbia,Monvalle,Leggluno en toen via Mombello naar Laveno gereden dit is de ss69.In Laveno hebben we aan het meer gestaan op een parkeerplaats ,de parkeerplaats ligt aan de via Miralago N 45,90692 O 8,61793 en heeft geen voorzieningen maar ligt wel met uitzicht op het meer. Hier stonden we in de eerste instantie met een Duitse camper en nadien kwam er een Nederlands stel met een camper aangereden of wij hier de nacht doorbrachten , die hadden er al 4 weken rondtoeren door ItaliŽ opzitten en waren op weg naar huis. We hebben eerst bij de touristinfo  in het centrum geÔnformeerd of men daar mocht overnachten en dat was geen probleem .Bij dezelfde VVV kregen  we veel advies en folders om van de omgeving niks te missen wat de moeite waard is om te bezoeken maar ook Laveno zelf is de moeite. Wij hebben  hier de nacht doorgebracht met 3 campers en het later bevonden als een ideaal plekje met aan de ene kant een appartementencomplex en de andere kant het mooie meer en het centrum op 3 min lopen  .

     

Het is nu Donderdag en we rijden een stukje terug richting de Santa Caterina dell Sasso Bellaro ,dit is een kerk die tegen de bergwand is uitgehouwen en verder gebouwd, Na 286 treden naar beneden vanaf de parkeerplaats hebben we de vele fresco`en schilderingen aanschouwd, volgens de gegevens ligt dat Caterina begraven in een glazen kist.

        

Na weer 286 treden naar boven zijn we verder gereden richting Como via de sp 1en toen via de sp 57  nog steeds richting Como dan krijg je de  sp 65 die voert je langs de vele kleine dorpjes in de bergen want je treft hier stijgingen van 10% en daarna van 14 % .Dan gaat de sp 65 over in de ss 342 naar Como en deze gaat er dwars doorheen en  toen zijn we in Como langs het Comomeer gaan rijden via de ss 340 We zijn toen richting Tremezzo gereden weer door de vele kleine dorpjes op de bergwand die je niet eens op de kaart tegen komt ,de wegen zijn hier bijzonder smal maar schitterend om te rijden . Als je in Tremezzo in het centrum aankomt is het overal verboden te parkeren voor campers maar als je door rijdt kom je in Menaggio wat tegen Tremezzo aan ligt en als je dan doorrijdt  langs het water en de boulevard ( deze verbindt deze 2 steden met elkaar) kom je langs de school en daarna zie je een parkeerterrein aan de linkerkant tegenover de pizzeria waar je overdag moeilijk plaats kunt vinden maar s `avonds is het geen probleem ,wij stonden er met 3 campers die nacht ondanks de pizzatent totaal geen overlast maar uitzonderlijk rustig. Het adres is Piazzale Vittoria Emanuele 8 tegen over het pizza-restaurant. De coordinaten van de camperplaats in Menaggio waar we hebben overnacht  zijn N 46,0222  O 9,2491

 

Tremezzo heeft ook zoals zoveel plaatsen  in ItaliŽ ook een leuk centrum met veel terrasjes en een leuke mooie wandelboulevard waar men vooral zien en gezien wil worden en wat vooral opvalt is dat alles er netjes verzorgd uitziet .

   

Het is vrijdagmorgen als we vertrekken richting Dongo via de ss 340 het is een klein stukje van zo`n 17 km ook weer langs de hele smalle weg die langs het comomeer loopt, op veel momenten staan er stoplichten of staat de politie het verkeer te regelen om dat men er niet tegelijk door kan , vooral als er een Italiaanse touringcar door moet zie je de politie het verkeer regelen. In Dongo hebben we gekozen voor een camping na 2 nachten "wild" staan en de camping heet Magic Lake een 2* camping wat volgens ons niet terecht is want wij hebben zelden zo`n nette camping gezien zowel de plaatsen als het gloednieuwe sanitair en ook alle faciliteiten voor campers zijn er aanwezig zelfs Wifi is er om je post door te nemen of je zoals wij je site bijwerken en uploaden. De camping ligt pal aan het comomeer en langs dit gedeelte van het comomeer is een fiets en wandelroute aangelegd van kilometers lang en speciale stroken langs het water om de hond uit te laten zodat er de mensen geen last van hebben . Ook in Dongo is een klein haventje waar je ook boten kunt huren. Het weekend dat wij er waren was er ook de world-cup Skite surfing wat natuurlijk een bezienswaardigheid op zich is al die kite-surfers.Het water werd die dag gemeten en was toen 15,5 gr.

  

We vertrekken weer op dinsdag want in ItaliŽ heeft men maar 1 pinksterdag maar de dinsdag erna is een landelijke feestdag dus alle Italianen hebben maandag een vrije dag dus staat het overal goed vol en om geen risico te lopen dat je s`nachts nergens terecht kunt hebben we besloten om in Dongo te blijven tot dinsdag.

Het is Dinsdag als we vertrekken richting Sorico via de SS 340 (waar men op bepaalde dagen en tijden niet mag rijden met vrachtwagens,campers en auto met caravan langer als 7 mtr ) door kleine dorpjes en nauwe straatjes maar met een prachtig zicht over het comomeer dan wordt de weg weer wat breder en rijden we door het dorpje Domaso daar zijn veel campings en het is er toeristisch en een mooi centrum met veel terrasjes. We zijn toen naar de camperplaats  La Punta (coordinaten zijn   N 46,16676  O 9,38035 ) gereden en dit blijkt een paradijs te zijn voor surfers het was dan ook goed vol en ondanks het mooie weer was er nog een plaatsje vrij voor Ä 4.-, een mooie plaats met alles er op en aan en aan het comomeer maar wij zijn omdat het daar zo druk was ivm de feestdag in ItaliŽ maar verder gereden .

Vanuit La Punta zijn we richting Lecco via de ss36 het uiterste puntje van het comomeer ,halverwege zijn we rechtsaf gegaan naar Bellano via een slingerweg met 7 haarspeldbochten waar we beneden aankwamen in Malgrate -Lecco waar een lange wandelboulevard was langs het meer, het is een hele grote stad .

De camperplaats in lecco was geen mooie plaats maar wel met sanistation en aan de overkant van de weg was een park/ grasveld aan het meer waar je goed kon vertoeven. De Italianen waren in grote getale er naar toe gekomen om hun feestdag te vieren .de coordinaten van de camperplaats in Lecco zijn N 45,83136  O 9,40779 en je staat op beton tegen een muur geparkeerd zonder schaduw.
 

  

We zijn via de 639 via Brivio - Bergamo naar Lovere gereden aan het Iseomeer. Onderweg naar Lovere komen we nog langs een meertje het Lago di Endine . Dit meertje ligt aan de s61 en is niet zo groot maar best  interessant. Op dit smalle weggetje zijn we gestopt bij een eettentje en hebben we een panini-broodje gegeten en een wedstrijdje meegemaakt tussen een Ducatie-motor en een Ferrarie die een wedstrijdje aan het houden waren op deze smalle en bochtige weg en winnaar was ons niet bekend want dat ging te snel.

We zijn vanuit Lovere langs het Iseomeer gereden naar het zuiden  over  de 510 via Pisogne en Sale Marisino en Monte Isola toen richting Iseo en van daaruit via  Brescia naar Desenzano di Garda aan het gardameer. Via de 572 zijn we langs het gardameer gereden om een plaats te zoeken maar door de inmense drukte was er nergens als alleen op een camping nog plaats en zijn we uitgekomen in Manerba del Garda. De campings aan dit stuk van het Gardameer liggen hoog en ver van het water en voor mensen die moeilijk naar boven kunnen lopen is dit geen geschikte omgeving daarom zijn we hier maar een nacht gebleven.

Woensdagmorgen zijn we vertrokken via de Sp39 via S`Felice , Portese  en Cizano naar beneden richting Salo wat meteen lager aan het water ligt . Salo is wat moeilijk om doorheen te rijden ,veel restauratiewerk in het centrum maar het stadje was de moeite waard .Daarna riching Riva  en Trento via de ss45b langs het gardameer waar je veel tunneltjes tegenkomt die wat smal kunnen zijn voor de wat grotere campers het is er ook verboden voor vrachtwagencombinatie`s en wij troffen een poolse chauffeur die dat niet begrepen had en niet kon draaien en niet door de tunnel paste.

We zijn door het centrum van  Maderno gereden  wat een mooi havenstadje is en een mooi winkelstadje en wat ons opviel waren de hoge coniferen die je overal tegen de bergwand zag staan.

In het dorpje Gnorgnano is op woensdag de markt maar je moet de auto bovenaan parkeren anders kom je niet uit het dorp tot de markt is afgelopen  (flinke klim) want de doorgaande weg door het dorp wordt afgesloten net voor de marktkramen en terug kun je niet en een andere weg is er niet want die zijn te smal of helemaal niet toegankelijk. In Riva del garda zijn we eerst  naar de camperplaats gereden maar deze lag voor ons te ver van het centrum ,de camperplaats ligt aan de Via Brone en de coordinaten zijn N 45,88015 O 10,85886 je staat op beton en er is geen schaduw wel sanistation .

Daarna  zijn we via de S 45b naar Torbole sul Garda ( Nage-Torbole) gereden en daar is ook een camperplaats aan de via Al Cor 20 langs camping Europa ,deze camperplaats heeft wc,douche,stroom vuil en schoonwateraansluiting en internet en kost als je 48 uur blijft Ä 48,- all-in. De coordinaten zijn  N48,87391 O 10,87260  daarentegen is de camping enkele euro`s duurder maar sta je wel veiliger en sta je op de camping in de schaduw met je camper en op de camperplaats bijna niet.

Torbole sul Garda ( Nage-Torbole) ligt in tegenstelling met Manerba del Garda lager aan het gardameer wat nogal wat klimwerk bespaart want hier kun je zo het water in lopen vanuit de camping of de camperplaats. Camping Europa is eenvoudig maar een walhalla voor surfers die lopen zo vanuit de camping het gardameer in verder kun je in Torbole sul Garda lekker eten en zijn er veel winkels.

         

Ook kun je op het strand surflessen nemen en in het centrum mountainbike`s huren voor de vele bergtochten die er hier zijn want bergen zijn er genoeg hier wat meteen ook opvalt is het soort bebouwingen  tegen de bergwand wat een noodzaak is want niet iedereen kan natuurlijk aan het water wonen. Maar ook aan dit water kan het behoorlijk spoken zoals wij de laatste dag meemaakte in Nage-Torbole.

 

    

We blijven hier een paar dagen om lekker te genieten van de mooie omgeving voordat we verder afzakken naar het onderste puntje aan het mooie Gardameer.

Het is Zondag als we onze weg vervolgen via de 249 naar Malcesine en het is een mooi gedeelte langs het meer de weg is wat breder en het blijft redelijk op het waterniveau dus men stijgt niet meer zoveel en wat wel opvalt is dat het in deze streek van het gardameer veel minder bergen zijn en dat alles steeds vlakker wordt en vooral warmer (33,2 gr).na de vele mooie dorpjes (steden) kom je uiteindelijk in Malcesine uit  en zijn we op zoek gaan naar de camperplaats midden in het centrum die zou achter de kerk zijn op de parkeerplaats Volgens de lijst in mijn TomTom maar daar aangekomen is hij niet meer aanwezig dus we schrappen hem uit de lijst .We zijn toen naar de andere camperplaats gereden en deze blijkt op een camping te zijn en zo`n 800 meter van het dorp (berg op heen) ook daar hebben we niet voor gekozen maar de camper geparkeerd  op de parkeerplaats bij kabelbaaningang dit is bijna in het centrum van Malcesine. We zijn ook nog op zoek geweest naar een Fon-adres wat mijn TomTom weergaf  maar daar konden we met auto niet komen dus het exacte point had ik niet (zonder gps) maar nadien zijn we te voet gaan kijken en heb ik het met mijn telefoon (wifi) wel gevonden en het werkte zij het dat ik mijn laptop in de camper had liggen dus geen mail heb gelezen en dit ook nog niet heb geupload op dat moment.

       

Malcesine heeft een oud centrum met een oud kasteel wat boven het dorp uitsteekt en veel toeristenwinkeltjes en veel kleine steegjes en pleintjes met restaurantjes  waar je lekker kunt eten. Al je er door wandelt moet je zeker de kleine steegjes in gaan daar tref je nog het historische karakter van deze streek met hun kleurrijke huizen met veel bloemen en vogeltjes aan de balkons.

        

Na Malcesine te hebben bewondert zijn we via de zelfde weg verder het gardameer afgezakt richting het onderste puntje althans richting Bardolino en zijn aanbeland op een camping om meteen de was te doen en volgens vertrouwde bronnen moesten we een pizza gaan eten bij de haven in Bardolino. De camping ligt vlak aan het gardameer en wat opvalt dat je hier bijna geen bergen meer zit rondom het meer .

      

Het gardameer is heerlijk om in te zwemmen en de temperatuur is veel warmer dan in het noorden maar vergeet je strandschoenen niet want het ligt er vol grote en kleine kiezelstenen waar je je voeten flink aan kunt bezeren .Het is in ieder geval niet hetzelfde strand als in ons eigen Nederland. Maandag zijn we naar het centrum geweest van Bardolino hier loop je vanuit de camping naar toe via een mooie en brede boulevard met veel bloemen en mooi gebouwen .

      

Bardolino zelf heeft een mooi centrum met veel winkeltjes en een mooie haven waar je ook met een charterboot naar andere plaatsen kunt aan het gardameer, zo kom je nieuwe elementen tegen als moderne lantaarnpalen en ledverlichting en TL-verlichting  in de vloer van de wandelpromenade en dat staat dit in contrast met de oude 'scheve"gebouwen in het centrum.

     

Bardelino is een toeristisch dorpje wat je kunt merken aan de vele terrasjes en winkeltjes helemaal aangepast wat de toerist wil maar het blijft de moeite om het te bezoeken al is het voor de lekkere pizza`s en lekkere grote ijsjes.     

Het is Dinsdag als we vertrekken via het laatste stukje langs het gardameer nog steeds de ss249 richting Peschiera del Garda waar we niet blijven alleen even bekijken en dan verder gaan naar Sirmione. Peschiera is een drukke stad met ook een leuke haven en veel campings maar verder kun je bijna nergens fatsoenlijk parkeren.

       

Na Peschiera del Garda rijden we via de ss11 naar Colombare dit is richting Sirmione en op de ss11 in Combare gaan we links de Via Bagnera in en op nr 3 is de grote camperplaats  met de coordinaten  N 45,47192  O 10,60792 met uitzicht op het gardameer en douche`s en toiletten erbij en veel schaduwrijke plaatsen , ook hier tegen betaling natuurlijk zoals zoveel plaatsen in Italie.

  

Ook hier blijven we niet omdat we pas net  zijn vertrokken en rijden dus door naar Sirmione en deze weg gaat naar het schiereiland en heet de Via 25 aprile en als je doorrijdt tot bijna het einde heb je aan de rechterzijde een grote parkeerplaats met een speciaal vak voor campers het adres is Piazzale Monte Baldo en zo heet ook de camperplaats  en de coordinaten zijn  N 45,48694  O 10,61028 .

      

Van hieruit kun je het centrum van Sirmione bekijken met het oude kasteel als toegangspoort van het oude centrum en ook de oude Romeinse opgravingen en het bijhorende museum, ook hier weer veel toeristische winkels en vooral veel lekker Italiaans ijs .Het kasteel is s`nachts mooi verlicht met steeds een andere kleur .

      

We hebben de nacht doorgebracht op de camperplaats en zijn s`morgens vertrokken en laten de meren van Italie voor wat ze zijn en gaan nog een paar dagen naar de Adriatische kust oftewel Golf di Venezia en gaan dus richting Verona via de sr 11 zo kwamen we  door bekende wijnstreek en dan via sr 62 verder richting Mantova zo rijden we een deel van de ring van Verona wat op dat moment 10 baans weg telt dan komt er een saai stuk om te rijden de sr 434 richting Rovigo daar zie je of heel veel nieuwbouw-wijken maar wel in de bekende felle kleuren (geel ,rood,oranje) of leeg staande en vervallen huizen .Zo komen we ook langs de rijstvelden bij Figo wat toch merkwaardig is in deze droge streek dat men hier rijst teelt. Dan rijden we verder via de ss16 richting Rovigo en Padova via de sp61 een klein weggetje tussen de weilanden door dan via de sp 29 en de sp 7 over een dijkje langs het water via de sp4 weer over de sp7 deze weg is niet zo geschikt voor bredere campers want je komt veel tegenliggers tegen en de weg is maar 2.50 mtr breed. Dan  komen we uit op de ss309 uit die langs langs de kust loopt dan rijden we langs de kust richting Chioggia waar je langs de kustweg alleen maar pretparken tegenkomt en veel massavermaak zo kom je ook op de camperplaats uit in Chioggia deze heet Parcheggio Zago  en het adres is  Lungo-mare Adreatico  en de coordinaten van de camperplaats zijn N 45,22159 O 12,29526., ook op deze nog nieuwe camperplaats geen schaduw maar verder alle faciliteiten.

Wij hebben daar de omgeving bekeken en het massatoerisme en de camperplaats die weinig schaduw bood stonden ons niet aan en hebben daarop besloten om verder te gaan via ss309 richting Ravenna maar net voorbij Pomposa komen we bij Comacchio wat een leuk centrum heeft en waar we in de buurt een camping gaan bekijken , de eerste was wel aan zee maar je moest ver lopen en ook nog een keer de duin over en de 2e camping (Ancona) was in Lido degli Scacchi  wat bij Comacchio hoort konden we kiezen met uitzicht over zee en strand of een "etage" lager waar je zo het strand op loopt. Na de vele kiezelstranden van de meren in Italie is dit een beter strand lijkt een beetje op een Nederlands strand  ook wat de bedjes en parasols betreft maar we zullen ons hier wel enkele dagen kunnen vermaken.

      

Camping Ancona heeft als een van de weinige campings een eigen hondenbeach waar je hond een eigen plekje heeft op het strand in de schaduw en met een sproeier om hem extra koel te houden verder is het een echte Italiaanse familiecamping waar je je goed kunt vermaken al is het s`morgens vroeg heet (om 900 uur was het 34 gr) en de plaatsen zijn ruim genoeg.

     

Het is inmiddels Dinsdag en na enkele dagen te hebben genoten en gerust want het is tenslotte vakantie is het tijd om weer richting huis te gaan maar wel met de nodige stops natuurlijk zo gaan we verder via de S309 (E55) richting Ravenna en dan via de A 14 richting Bologna dan via de A1 naar Modena, Reggio, Parma en dan via de ring van Milaan waar het flink druk was maar we rijden via de snelweg om toch een  stuk te kunnen overbruggen en bij Milaan zijn we via de A8  en toen bij de afslag van Arona zijn we eraf gegaan en via de ss33 langs het lagoMaggiore gereden naar de camperplaats in Cannobio aan het riviertje. Deze camperplaats kost Ä12,50 voor 24 uur met wc en waterpunt en is aan een wildstromend riviertje .De coordinaten  van de camperplaats in cannobio zijn N 46,06139  O 8,69242 en het adres is Vicole Ospedale , een stukje verderop is een leuke hangbrug waar je het riviertje over kunt steken te voet en die kun je flink laten schommelen en waar je leuke foto`s kunt maken van het riviertje.

      

Cannobio heeft vele facetten zo is het aan de kant van het Lago een en al pracht en praal met veel terrasjes en sjieke winkels wat de welvaart moet laten zien  maar als je de eerste rij met winkels en restaurants voorbij bent komt het echte Italie te voorschijn met hele smalle straatjes en kleine huisjes waar men met vele gezinnen op een klein galerijtje of in een smal straatje woont maar ook hier zijn ze s `nachts gelijk.

        

          

Het is Donderdag als we het grootste traject van deze trip gaan afleggen en dat is via de ss34 die in Zwitserland over gaat in de N13 naar Locarno en dan via de A 2 naar Basel en toen zijn we in Basel de A 35 opgegaan richting Mulhouse en toen richting Colmar waar we bij N415 eraf gaan naar het commercieel centrum om wat boodschappen te doen en ook te tanken, op de parkeerplaats bij het pompstation kregen we bezoek van een vogeltje die heel nieuwsgierig kwam kijken wat wij daar in dat parkje deden bleek dat vogeltje een mooie ooievaar te zijn.

   

Vanuit de parkeerplaats zijn we verder gegaan via de A35 richting Strasbourg waar we dwars door heen zijn gegaan  en bij Mundolsheim hebben we de A4 even aangehouden en dan de  N340 aangehouden richting Haguenau  en toen via de N62 naar Bitche via een mooie landelijke omgeving waar je weinig huizen tegenkomt alleen af en toe een dorpje van een paar huizen groot .Vanuit Bitche zijn we de D35a opgegaan riching Zweibrucken waar we door Hornbach kwamen met een poort die in onze ogen geen functie had of heeft gehad.

Na Hornbach en Zweibrucken zijn we de 62 opgegaan richting Trier en net voor Schweich zijn we langs de moezel gaan rijden richting Klussenrath waar we gaan overnachten op de grote camperplaats .deze camperplaats kunnen veel campers staan al kunnen ze niet allemaal aan het water staan staan er toch veel op het grote verzorgde grasveld. Mooie locatie waar s`morgens om 8 uur de bakker met verse broodjes langs komt en ondanks dat het een grote plaats is en druk kan zijn heeft en geeft de Moezel s`morgens vroeg ook zijn rust , de coordinaten van de camperplaats in Klussenrath  zijn N 49,84309  O 6,85518 maar het is net waar je staat  maar je kunt het niet missen (links de camping rechts de camperplaats).

       

Vrijdagmorgen zijn we na het nuttige van de verse broodjes langs de moezel gereden via de N53 naar Cochem en in Cochem zijn we via de 259  richting Ulmen gereden deze weg is mooi voor motorrijders  want met de vele bochten en stijgingen en dalingen kun je je eigen daar goed uitleven maar voor een camper is het een weg waar je de tijd voor moet nemen al vinden de achterliggers het niet altijd leuk. In Ulmen zijn we via de 257 gereden naar Altenahr en daar was de toegangsweg naar de A61 ( Keulen ) afgesloten en de wegomlegging klopte ook niet want we kwamen met regelmaat dezelfde wagens tegen die ook probeerde naar de A61 te komen  want ook de 267 was afgesloten dus zijn we via Bad Munstereifel en Euskirchen naar de A61 gereden richting Keulen .Eenmaal op de A61 ging het tot de eerste wegwerken redelijk vlot maar invoegen op tijd kent men daar niet dus je staat stil om een onnodige reden. Na een mooie trip en veel drukte op de weg naar huis kwamen we om 15.30 uur in Best aan en konden terug kijken op een mooie vakantie waar we veel gezien hebben en veel van het mooie land hebben genoten.

We hebben 3364 km gereden en  kort samengevat het LagoMaggiore rond en het Lago di Como rond en het Lago di Iseo rond en  een deel van het Lago di Endine  en toen nog het lago di Garda rond gereden en zijn we nog naar de Adriatische kust gereden naar de Golf di Venezia naar Commachio om te genieten van het mooie weer en zuivere water . Wilt u informatie mail gerust.   

 

            


 

                                                Volgende pagina                                                                           pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com