Welkom op de site van De Hoekies 

28/07/15

 

 

 

 

  2014 Italië Toscane streek

 

Beginstand 46.655

Donderdagmorgen om 7.30 uur vertrokken richting Mulheim ( ± 600 km ) voor de eerste overnachting , Mulheim ligt enkele km van de snelweg dus ideaal om rustig en veilig te overnachten. In Mulheim zijn 2 camperplaatsen 1 bij het restaurant Im Kappeleacker ( N 47.83165 O7.62003) en 1 bij het kerkhof met uitzicht op de heuvels met wijnranken.

 

Na een rustige nacht met 4 campers op de cp zijn we vrijdagmorgen om 700 uur vertrokken richting Italië, in Duitsland en Zwitserland veel regen onderweg maar eenmaal door de lange "Gotthardtunnel" werd het weer steeds beter en hebben de koers gezet naar Oggebio ( 400 km), in deze plaats willen we de eerste nacht in Italië doorbrengen hier is een camperplaats met een smalle steile toegangsweg en eenmaal boven heb je een mooi uitzicht op het Lago Maggiore maar de plaatsen waren allemaal gereserveerd .

Aangezien we hier niet terecht konden zijn we langs het Lago Maggiore  gereden voor een alternatief en uiteindelijk gekozen voor de grote familiecamping "Isolino" in Verbania, deze camping kost €25,- per nacht incl. stroom/douches/sani en gebruik van het grote zwembad . Deze camping is ideaal voor mensen met kleine kinderen .

    

We zijn 2 dagen op de camping gebleven waar het heel gezellig was mede door de vele Italianen die een lang weekend hadden omdat het een feestdag was voor hun op 2-juni.     Zondagmorgen zijn we vertrokken richting Coreglia Antelminelli wat het mooiste dorpje van Italië moet zijn , na een rit van veel binnenwegen eerst onderweg gegeten in een typisch Italiaans dorpje namelijk Massarosa waar veel bloemen de kleine tuintjes en balkons sieren om het toch vrolijk te maken .

Hierna onze weg vervolgt richting Coreglia Antelminelli wat bij aankomst nog niet eenvoudig was de toegangsweg naar het dorpje boven is smal en steil, eenmaal in het dorpje kun je op een parkeerplaats parkeren maar de toegangsweg is iets breder als onze camper en het percentage klimmen kan goed 20 % zijn al is het niet lang maar de 120 pk`s van onze camper hadden er moeite mee. Het dorpje zelf is zeker de moeite, ligt heel hoog met mooie uitzichten .

     

Na het dorpje te hebben bekeken zijn we de berg weer naar beneden gereden richting Collodi , dit is het dorpje van "Pinokkio" en Chepetto, Pinokkio is bedacht door Carlo Lorenzini   ( 1826-1890). In Collodi is ook een pretpark vooral voor kinderen en voor de ouderen een oude villa ( villa Garzoni) uit 17 e eeuw  met een mooie tuin met veel watervallen . Collodi heeft ook een camperplaats ( N 43,89783  O 10,65311) waar je voor € 5,- kunt staan incl. stroom en sani. Als je het park bezoekt eventueel in combinatie met het kasteel en zijn terrassentuin dan sta je op de camperplaats gratis.

     

Maandag 2 juni

In Collodi hebben we overnacht op de camperplaats en zijn van daar uit binnendoor naar Florence ( Firenze) gereden , eenmaal aangekomen in Florence zijn we een gedeelte door het centrum gereden naar de nieuwe camperplaats aan de Viale Generale Dalla Chiesa 1-3 ( N 43,76556 O 11,31528) , hier blijven we een paar dagen om van daaruit Firenze te bezoeken . De nieuwe camperplaats ( ook camping waarschijnlijk) ligt zo`n 4,5 km van het centrum van Firenze en is op de fiets goed te doen , ook stopt er vlakbij een bus die je naar het centrum brengt . De camperplaats is nieuw met mooi sanitair, hete douches, heet water voor de afwas, wasmachine`s en water bij elke camperplaats die trouwens 13 meter bij 8 meter zijn dus grotere campers kunnen er ook staan.

Dinsdag 3 juni

Vandaag met de bus naar centrum Florence geweest, dat het openbaar vervoer niet overal het zelfde is zijn we inmiddels wel achter qua prijs kan Nederland er wel een voorbeeld aan nemen € 4.20 voor 2 personen en daar kun je heel Florence voor door . Gouden tip schrijf op waar je opstapt want alle wijken lijken dan op elkaar als je terug wilt. Florence is een drukke en grote stad maar de meeste bezienswaardigheden liggen toch centraal bij elkaar in de buurt van de Ponte Vecchio waar de huizen zijn gebouwd tegen de 14e eeuwse brug met aan de straatzijde van de brug de vele sieradenwinkeltjes.

     

Woensdag 4 juni

Ook vandaag gaan we nog een dagje naar Florence want er is zoveel te zien dat je dit niet in 1 dag kunt alleen vandaag zijn we op de fiets Florence wezen bekijken. Wat iedereen gezien moet hebben is Santa Maria del Fiore  kathedraal en zijn toren deze zijn te vinden aan de Piazza San Giovanni-Piazza del Duomo wat niet te missen als je de meute volgt.  

      

Op de Piazze dei Ciompi kom je een permanente vlooienmarkt tegen in hele oude kraampjes , de prijzen zijn van nu maar de rommel van toen maar als je iets speciaals zoekt is er altijd de kans dat je hier slaagt

       

Ook kom je op het Piazze Santa Croce de basiliek di Santa Croce tegen , deze kerk is beroemd om zijn fresco`s en zijn graftomben  van illustere florentijnen.

Florence is ook bekend om zijn lederwaren , wij zijn naar piazza Santa Croce 20 r geweest waar het leergilde is gehuisvest in een oude "leerschool". Als je hier binnen kijkt zie je hoe de schoenen maar vooral  tassen op een ambachtelijke manier gemaakt worden . Men kan daar ook meteen goederen kopen die door de leerlingen zijn gemaakt .

    

De linker foto hierboven is de binnenplaats van de school van het "leergilde" en op de rechter foto ziet men de meester zelf nog aan het werk maar binnen zie je veel leerlingen bezig en kan men uitgebreid informatie vragen  .Na Florence te hebben bekeken zijn we terug gefietst langs de Flume Arno en troffen zo een strandje aan waar men aan het genieten was van het mooie weer en de mogelijkheid om op een strand te liggen midden in zo`n grote stad.

Donderdag 5 juni

Na Florence zijn we naar we naar de Chiantistreek gereden via de 222 , deze route vind je in veel boekjes terug als zijnde de mooiste route om de Chiantistreek te bewonderen. Vanuit Florence zijn wij eerst naar de streek van Greve in Chianti gegaan .Deze mooie streek gaan we bezichtigen waar de wijn van bv. de Zwarte Haan van de coöperatie Gallo Nero vandaan komt, dit is een van de betere Chianti wijnen

    

Na Greve in Chianti zijn we via Strada Chiantigiana of wel de 222 naar Gaiole in Chianti gereden eerst via Panzaro wat zo`n beetje het hoogste punt is denk ik in de Chianti-streek

We blijven op de 222 naar Gaiole in Chianti waar we de bekende slager gaan bezoeken , deze staat bekend om zijn heerlijke ham en worst. Na een bezoek aan zijn winkel krijgen we een privé rondleiding door zijn opslagruimte van zijn hammen.

   

Na een bezoek van een klein uur aan de slagerij en zijn verhaal zijn we verder gegaan richting Radda in Chianti waar we bij de vestigingsmuur koffie hebben gedronken en het stadje hebben bewonderd, ook hier vele lederzaken waar men dure schoenen en tassen wil verkopen aan de toerist.

Na even door het oude centrum te hebben gewandeld van Radda in Chianti zijn we verder gereden naar Castellina in Chianti waar de camperplaats hebben bekeken en het uitzicht.

Na de mooie rit door het Chiantigebied zijn we naar Siena gereden maar de camperplaatsen daar stonden ons niet aan ( te vol en te krap) dus zijn we verder gegaan richting het bergdorpje Cortona . Cortona ligt binnen de muren uit de Etruskische tijd en ligt tegen een heuvel aan de rand van het  Valdichinana ,de omtrek van de muur is  2600 mtr in omtrek  , deze plaats heeft een leuk oud centrum uit die tijd met veel restaurantjes en winkeltjes .Het uitzicht op de camperplaats over de vlakte van Valdchinana is indrukwekkend

    

Vrijdag 6 juni

Na Cortona en zijn omgeving te hebben bekeken zagen we vanuit de camperplaats een grootste meer van Italië het Lago Trasimeno met een oppervlakte van 128 km² ,het meer heeft een vulkanische oorsprong en is maar 6 mtr diep,aan het meer ligt op een kalkrots de stad Castiglione del Lago met 2 camperplaatsen waarvan 1 in het centrum en 1 aan het meer bij de jachthaven . Op deze laatste plaats aan de SP54A sta je voor €12,- per nacht incl. sani en stroom ( coordinaten zijn N 43,12323 O 12,05075).  Vanuit deze plaats kun je het mooie centrum bezoeken of relaxen aan het meer.

     

Als je de mooie binnenstad eenmaal hebt bereikt ( stevige klim) kom je in een oude vestiging met veel winkeltjes en achteraan de Fortezza Medicea wat van oorsprong een 13e eeuwse burcht was  met een mooi uitzicht wat ook meteen het hoogste punt is van de stad namelijk 651 mtr hoog  ook vind je bij de Fortezza Medicea een oude olijfboomgaard met hele oude olijfbomenbomen.

   

Zaterdag 7 juni

Vandaag hebben we het oude centrum van Castiglione del Lago bezocht en s avonds genoten !! van de livemuziek bij de haven waar een feestje was voor de deelnemers aan de plaatselijk regatta zeilwedstrijd , als je dit hoort blijkt toch dat er veel denken dat ze kunnen zingen al is de werkelijkheid anders.

Zondag 8 juni

Vandaag heerlijk gerelaxt bij de camperplaats aan het meer, waar het druk was met de Italianen die ook een dagje water opzochten , complete  BBQ`s werden het veld opgedragen en hele familie`s deden zich goed aan veel eten en drinken .Nog enkele collega`s camperaars geholpen met hun problemen ( koelkast die niet werkte en een accu die accudampen gaf) want niet iedereen weet wat men moet/kan doen bij een storing aan je camper .Ook vandaag weer veel zeilbootjes voor de plaatselijke regatta.

Maandag 9 juni

Vandaag zijn we naar Pitigliano gegaan , dit is een oud dorp wat gebouwd is van turfsteen . Pitigliano en zijn omgeving werden bewoond in Etruskische tijden, maar de eerste bestaande schriftelijke vermelding van Pitigliano dateert pas van 1061. In het begin van de 13de eeuw eigendom van de Aldobrandeschi familie, en midden van de 13e eeuw de hoofdstad van de omgeving geworden .
In 1293 door de provincie doorgegeven aan de Orsini familie, die het begin van 150 jaar oorlog met  Siena , en aan het einde in 1455, een soort compromis bereikt: Siena bevestigd de status  Pitigliano, die in ruil zich plaatste onder de heerschappij van Siena.
Daarna is de geschiedenis van Pitigliano dat het valt onder het Groothertogdom van Toscane (1562), daarna van het Verenigd Koninkrijk van Italië .

De ingang van de bovenstad is nog enigszins breed maar de steegjes des te smaller.

   

De meeste zijn zeer smal maar daar heeft men het vervoer op aangepast ,de rijkere een Fiat en de werkende een brommobiel met laadbakkie want alles moet worden aangeleverd. Op het moment dat wij daar waren was men bovenaan met herstelwerk bezig en de emmers met specie werden beneden gemixt en met het brommobieltje ( 9 emmers specie erop) naar boven getuft .

    

Niet iedereen is in de gelegenheid om per auto zicht te verplaatsen dus is er een wandelpad gemaakt van boven naar beneden met de nodige haarspeldbochten erin en grote treden.

    

Rij je het mooie dorp weer uit krijg je net voor de daling nog een mooi uitzicht van deze mooie stad  gebouwd boven op de turfsteenberg. Op de foto hieronder zie je 2 grotere en veel kleinere bogen dit is een aquaduct wat is aangelegd in de 16e eeuw.

Na meer dan een 1/2 dag te hebben rondgezworven in het mooie bergstadje zetten we koers naar Grosseto naar de kust waar een paar dagen op een camping verblijven.

Dinsdag 10 juni

We verblijven op  familiecamping Rosmarina in Marina di Grosseto .Van hieruit is het 5 min lopen tot het mooie strand aan de Ligurische zee. Er zijn culturen die graag een gat graven op het strand maar deze "cultuur" deed het professioneel en in het groot .

    

Woensdag 11 juni

Marina di Grosseto heeft als badplaats veel charme verloren want door de zeewind en de zon is veel verf afgebladderd en verkleurd wat een sfeer van vergankelijkheid weergeeft. Wat je hier ook aantreft zijn de grote bossen van pijnbomen .Zo zie je tussen die bossen grote gebouwen staan wat hotels en appartementen zijn geweest maar er zit geen kozijn meer in en afbreken kost blijkbaar meer als dat het oplevert.

    

Maar ga je richting de haven daar is het verval veel minder want daar heb je een prachtige boulevard met veel meer luxe en veel winkeltjes en restaurants en vooral veel bloeiende bomen  en planten.

Donderdag 12 juni

We zijn langs de kust gereden en via de slechtste weg van Italië de SS1 richting Marina di Cecina waar we op de camperplaats ( N 43,30155 O 10,50092)overnachten , we zijn eerst naar het dorpje zelf geweest wat ook pal aan zee ligt .Het dorpje is ook heel toeristisch met heel veel winkeltjes en restaurants en elk restaurant heeft zijn eigen privéstrandje waar je zonder versnapering niet mag komen . Volgens mij is dit een van de redenen dat je bijna geen toerist ziet of het is op 12 juni en 34 gr geen seizoen voor hun hier . De aankleding van het dorp en zijn horeca ligt het niet aan want dat ziet er gezellig uit . Als je het centrum binnenkomt wordt je begroet met mooie kunstobjecten en waterpartijen en als je de boulevard wilt bewandelen moet je de straat hebben met de mooie gekleurde huizen en vele winkeltjes en restaurants , langs het water lopen kan bijna niet want elke zaak heeft zijn privéstrand en het zoveel mogelijk afgebakend .

    

De aankleding van het dorp is op zich merkwaardig te noemen ,zo zie je er veel hele grote palmbomen en ook hele grote cactussen in de tuinen staan en verder heel veel planten en grote struiken met vele kleuren aan bloemen. Kom je bij een kruispunt is er in het wegdek een fontein gemaakt waar je zo overheen kunt rijden of lopen .Kom je richting strand zie je het beeld wat de zee afspeurt naar zeelui of misschien wel toeristen verder is het een opgespoten strand met zwarte groffe steentjes wat niet uitnodigt om op te liggen .

     

Vrijdag 13 juni

We zijn een klein stukje terug gereden voor een camping aan zee in Marina di Bibbona naar camping Free Beach , een hele mooie camping met nieuw sanitair en ruime plaatsen. Deze camping is voorzien van een zwembad,wifi en alle faciliteiten met heet water zowel douches als afwas voor € 16,- per nacht .Vanuit de camping loop je enkele honderden meters door het koele bos en je bent op het strand.

    

Zaterdag 14 juni

Vandaag wat relaxen en de was bijwerken en de omgeving wat bekeken. Vandaag naar het zwembad geweest hier op de camping want het weer was er weer naar heldere hemel en een dikke 30 gr maar er is slecht weer voorspeld.

Zondag 15 juni

Voorspelling is inderdaad uitgekomen want vannacht hebben we een gigantisch noodweer gehad en maar 1 plensbui die tot tegen de morgen duurde , het onweer viel op dat het hier zolang blijft donderen . S`morgens met het opstaan was het weer droog maar wel bewolkt met een klein waterig zonnetje. We maken er een campingdagje van met wat opruimen en wat lezen . Er is op een camping altijd wel wat te zien hoe andere inpakken of de stormschade aan het opruimen zijn .

Maandag 16 juni

Relax dagje bij het zwembad van de camping en naar het centrum geweest waar dus niks te beleven is, wat wel opviel is dat men hier op de openbare parkeerplaatsen eerst tot 15-6 mocht overnachten met een camper  en nu is er een sticker op geplakt dat het tot 30 -6 mag ik denk dat men zo probeert nog wat toerisme te trekken want het is hier overal heel stil wat toeristen betreft  .

Dinsdag 17 juni

Vanmorgen zijn we op tijd een strandwandeling wezen maken over het grote brede strand , wat je hier veel ziet zijn stukken van bomen waar men imposante bouwwerken van maakt compleet met versieringen ook van afval waar men b.v bloemetjes van maakt . Men gebruikt dit overdag om beschutting te zoeken tegen de zon.

    

Woensdag 18 juni

Vandaag gaan we verder naar de stad Volterra, Balze en naar San Gimignano, Volterra is een mooi stad met veel oude bezienswaardigheden en een oude mooie stadsmuur , om er te komen moet je eerst een flinke klimmen en als je dat met je auto eenmaal hebt gehaald kom je een local tegen die maling die heeft aan de regels en gewoon doortuft .De Porta Diana poorten van de Etruskische muren, waaronder de goed bewaard gebleven Porta dell'Arco (3-2 eeuw voor Christus) is trouwens niet voor elk voertuig toegankelijk want ben je wat breder als onze camper past het niet. Na Volterra hebben bekeken zijn we verder gereden richting Balze .

   

Tegen Volterra aan ligt Balze een klein dorpje met een klooster wat gesloten is inmiddels omdat het klooster op de afgrond staat , als je de foto`s bekijkt kun je zien dat de berg steeds verder afbrokkelt tot het niet meer veilig is en ook dan zal de rest van het dorp moeten verhuizen.

Na Balze zijn we binnendoor over de mooie R68 met zijn mooie uitzichten richting San Gimignano. Hier valt op dat er weinig bomen staan en meer graanoogsten, het landschap is glooiend en je hebt veel vergezichten onderweg op deze mooie weg.

   

We zijn verder naar San Gimignano gereden en inderdaad op de toegangsweg zie je het stadje met het restant van zijn torens liggen .San Gimignano is vooral beroemd om zijn middeleeuwse torens die men ziet staan ​​in het landschap, die hem de bijnaam van Manhattan van de Middeleeuwen geeft . Tussen de 72 torens en toren-huizen, bestaande in de hoogtijdagen van de stad, zijn er 25 over in 1580 en vandaag de dag zijn er 16 noemenswaardige over. De oudste is de Rognosa toren , die 51 meter hoog, terwijl de hoogste is de Torre del Podesta, ook bekend als de Torre Grossa , van 54 meter. Een verordening van 1255 verbood burgers om hoger dan te bouwen dan de toren Rognosa (die op dat moment  de hoogste was), hoewel  twee belangrijkste families bouwden deze twee torens iets lager dan de hoogste om hun macht te tonen.

We hadden het idee om dit stadje te bekijken maar het parkeren was daar een probleem dus zijn we langs de hoofdpoort verdere gereden richting Lucca , in Lucca overnachten we op de camperplaats aan de Via per Corte Puccetto ( N 43,83975 O 10,48821 ) voor € 10,- per nacht en je staat dan zo`n 1 km van de stadspoort van het oude centrum .We zijn bij  aankomst meteen we naar het oude centrum van Lucca gegaan . Als je aankomt zie je de vestigingmuur waar je veel poorten in hebt om in de oude binnenstad te komen , de poort waar wij bij uitkwamen daar stonden de oude dikke houten deuren van open en omdat er niemand was om toestemming te vragen ben ik binnen in de vestigingsmuur even gaan kijken en wat foto`s gemaakt van het grote gangenstelsel onder de vestigingsmuur. De stad Lucca is altijd ommuurd geweest, in ieder geval vanaf 180 v.Chr. De huidige vestingmuren rondom de stad werden gebouwd tussen 1504 en 1645, vooral tegen aanvallen destijds vanuit Florence. Het is een van de vroegste voorbeelden van moderne vestingwerken in Europa. De muur is echter nooit gebruikt voor militaire doeleinden. Hij is een keer van bijzonder groot nut geweest, namelijk op 18 november 1812, toen de stad werd bedreigd door het wassende water van de buiten de oevers getreden rivier de Serchi.

   

Eenmaal binnen de stadsmuur hebben we de oude stad  bezocht met al zijn kleine straatjes en pleintjes , op het grote Piazza Anfiteatro ( plein) hebben we lekker gegeten en wat gewinkeld.

    

De muur is iets meer dan vier kilometer lang, aan de basis tot dertig meter breed en tot twaalf meter hoog. En verkeert nog steeds in een goede staat. Er is een park op aangelegd en er loopt een fiets- en wandelpad over. Een giro della mura (=een rondje over de muren) is zeer aan te bevelen. De huidige muur heeft zes toegangspoorten (in volgorde van aanbouw) , je komt er ook veel joggers tegen die de muur gebruiken om te joggen  maar je kunt er ook genieten van de tuinen van de huizen binnen de muur en de mooie gebouwen en torens zoals de Duomo di San Martino.

     

Donderdag 19 juni

Vandaag gaan we langs de kust naar Viareggio naar de mooie boulevard , hier zijn we net als in Lucca 11 jaren geleden eens geweest en wilde dit nogmaals eens bekijken. We zijn eerst met de camper door de stad gereden en zijn toen naar een camping gegaan want hier blijven we enkele dagen om van de mooie stad en het mooie strand  te genieten. Na de camper op de camping te hebben gezet zijn we op de fiets naar het centrum gegaan naar de markt die we onderweg tegenkwamen in het centrum, na de markt zijn we de mooie boulevard opgegaan naar de bekende clown van Viareggio waar we ook een nieuw mooi hotel zagen in de stijl van weleer gebouwd

    

Waar de clown staat is het begin van de mooie boulevard waar je  veel mooie oude gebouwen tegenkomt met mooi metselwerk en beelden maar ook veel kunst op de boulevard wat het een aantrekkelijk wandel gebied maakt waar ook lekker kunt eten .

   

Na het bezoek aan het mooie centrum zijn we via de haven met zijn gigantische jachten langs de kleine vishaven gefietst waar de kleine vissersboten de vis vers verkopen vanuit hun vissersboot wat ze die dag hebben gevangen , verser kan het niet . Na de mooie stad zijn we naar het strand gefietst net buiten het centrum waar men niet alleen "privé" stranden heeft van de restaurants en andere gelegenheden maar ook nog een groot "openbaar" strand  met veel ruimte en in dit geval geen zwart zand of opgespoten maar een normaal zandstrand zoals in ons eigen Nederland.

    

Vrijdag 20 juni

Vandaag  een dagje genieten van het mooie weer en mooie strand , na de nodige indrukken van de laatste dagen is een rustvakantie ook welkom. Vandaag even naar het centrum geweest en meteen de verstandhouding tussen de plaatselijke vissers en de bootjestoeristen  meegemaakt , de vissers hebben de weinige vangst binnen en gaan die verkopen aan de kade in de vissershaven  maar door de zelfde vissershaven moeten ook de pleziervaartuigen als die naar open zee willen en sommige hebben iets meer plaats nodig als een ander met het gevolg dat de vissersboten moeten verkassen met veel gevloek en gemopper. Tja wat levert het meeste op voor de gemeenschap de vissersboot of de plezierboot ?

    

Wat je hier ook veel tegenkomt zijn kleine salamanders en ook ander groter gespuis waar ik zo niet de naam van weet, deze laatste komt hier van de camping 

    

Zaterdag 21 juni

Vanmorgen naar het centrum gefietst om de krant te halen en een cappuccino te nuttigen ( 2 cappuccino en 2 zoete broodjes met alcohol € 4,-) en meteen op de mooie boulevard de vlooienmarkt bezocht , qua prijzen is het meer een antiekmarkt want voor oude boeken vraagt men € 5,- en andere spullen waren flink aan de prijs .Ook meteen langs de haven gefietst of er al activiteiten was met de vissersboten maar het was er nog stil wat aanvoer betreft.

    

Als je door deze levendige stad fietst zie je toch dat men toch probeert kleur te brengen in hun leventje, veel huizen zie je van deze prachtige klimop`s tegen de muren

Vanmiddag nog een heerlijk dagje naar het strand geweest  wat we morgen ook nog doen want het is tenslotte vakantie en dat is ook relaxen .

Zondag 22 juni

Ook vandaag naar het strand geweest en later op de dag naar de boulevard waar de mensen er opgedirkt bijlopen om te flaneren over de boulevard, zien en gezien worden lijkt ook hier het motto. Zo kom je ook allerlei artiesten tegen die hun kunsten laten zien zoals deze bellenblazer in het groot .

Maandag 23 juni

Vandaag zijn we richting het Lago Maggiore gereden met de instelling "vermijd tolwegen" zo kom je veel binnendoor en bijna geen snelwegen wat resulteert in een dagje rijden. Voor de liefhebbers dit is de rit vanuit Viareggio via Massa (S1),La Spezia (S62), Parma (S9), Piacenza (S9),Milaan, Novarra (S11),Arona(S32) en toen langs het meer naar Angera waar we eerst de camperplaats hebben bekeken maar toch gekozen hebben om langs het meer te staan en daar te overnachten. Vannacht weer een enorm onweer gehad met de nodige regen maar het uitzicht vooraf en s`morgens maakte alles goed .

Dinsdag 24 juni

Vanmorgen zijn we vertrokken langs de "oostkant" van het lago Maggiore naar Castelveccana (Calde)naar de camperplaats aan de Via Monfalcone ( N 45,94754 O 8,66222) deze camperplaats ligt ook aan het meer en heeft bij de camperplaats ook een groot wandelpark met oude ruïne`s maar na deze mooie plaats zijn we verder gereden om toch wat meer te zien op 1 dag want 45 minuten rijden is wel heel kort.

    

Na deze plaats kwamen we bij een hele mooie plaats met alle sani  in Germignaga  Via A Bodmer aan het water ( N 45,99572 O 8,72429) nabij de mooie stad Luino maar we kwamen er niet uit hoe het werkt met de betaalautomaat . Van daaruit het meer half rond ( Italië,Zwitserland,Italië ) naar de andere kant naar Cannobio , hier zijn we meer geweest en blijven daar een nachtje op de camping en gaan nog even genieten van het mooie centrum. Cannobio heeft een leuk centrum met een een mooie boulevard met veel terrasjes.

    

Zo zie je in het centrum schuine huizen die er net tussen passen en dan een rare vorm hebben en de straten zijn belegd met grote kiezels wat het lopen niet makkelijk maakt.

    

De huizen hebben voor geen tuin maar meestal een binnenplaats of een achtertuin die er vaak gezellig uit ziet. Ook kom je er merkwaardige objecten tegen zoals een fontein midden in een bak vol met bomen die tegen de toppen van de bomen aanspuit , veel mensen vonden die een rare combinatie.

     

Woensdag 25 juni

Vandaag vertrokken om 8.30 uur vanuit Cannobio Italië naar  in Breisach am Rhein Duitsland om daar te overnachten na daar te hebben getankt, geluncht en boodschappen ingeslagen hebben we besloten om meteen door te rijden naar Best.

Aankomst in Best om 1845 uur

Kmstand bij thuiskomst :50365

totaal gereden 3710 km

verslag mooi of niet mooi geef hier u mening :  Teken mijn gastenboek

 

 

  

                                  Volgende pagina                                                                             pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com