Welkom op de site van De Hoekies 

14/06/18

   

 

      2018 Zuid-West Zweden

 

Beginstand 82634

Eindstand   86735

Totaal gereden 4101 KM

Planning dit jaar is een relax vakantie , niet met veel bezienswaardigheden

De planning was om naar Italië te gaan samen met mijn zus en zwager maar jammer genoeg kunnen zij om persoonlijke reden niet mee. Zodoende hebben we gekeken naar de weersvooruitzichten van zowel Italië als Zweden en weer-online gaf betere vooruitzichten voor Zweden als voor Italië dus hebben we de keuze gemaakt om een relax-trip te maken naar Zuid-Zweden.

26-05-2018

We zijn om 900 uur vertrokken uit Best met stralend weer richting Zweden en de eerste stop en overnachting is in Duitsland in Bad Bentheim op de grote camperplaats bij het kasteel van Bad Bentheim, op deze camperpaats zijn stroom,toilet en douche`s beschikbaar.Kasteel Bentheim (Burg Bentheim) is een middeleeuws kasteel gelegen in Bad Bentheim in de Grafschaft Bentheim in Nedersaksen. Het kasteel is gebouwd van zandsteenblokken. Dit zandsteen draagt de naam van de plaats: Bentheimer zandsteen.

    

Het kasteel is nog steeds bewoond maar de vestingwerken en enkele historische ontvangstruimtes zijn toegankelijk voor het publiek. Het woongedeelte wordt bewoond door de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt. Het kasteel heeft een heel groot park waar men heerlijk kunt wandelen in de kasteeltuin  incl. fontein en bloemenperken.

27-05-2018

Op Zondag bewust vertrokken richting Hamburg op een dag zonder vrachtverkeer maar toch de nodige file`s gehad door wegwerkzaamheden maar we wilden op Zondag voorbij Hamburg komen en na 6 uur rijden kwamen we aan in Kaltenkirchen op de camperplaats bij het freibad.

Kaltenkirchen ligt 32 kilometer ten noorden van Hamburg aan de A7 dus van daar uit zijn we de drukte voorbij.

28-05-2018

Vanmorgen naar een goede nachtrust en een regenbuitje in de nacht zijn we om 8.45 uur vetrokken richting Denemarken, in Denemarken kiezen we voor een camping in Middelfart op het eiland Funen. Nabij het stadje liggen de beide bruggen over dKleine Belt: de Oude Kleine Beltbrug uit 1935 en de Nieuwe Kleine Beltbrug uit 1970. De oude brug dient zowel voor spoorverkeer, als voor autoverkeer, fietsers en wandelaars en verbindt Middelfart met Snoghøj op Jutland. De nieuwe brug is deel van de belangrijke autosnelweg E20.

    

We staan op camping Vejlby Fed strand camping aan zee met mooie plaatsen en uitzonderlijk mooi en zuiver sanitair verder is alles aanwezig van kookplaten,wasmachines,magnetrons, ovens en midgetgolfbaan. Hier blijven we een dag want hier kunnen de hondjes het strand op en de zee in.

29-05-2018

Na een nacht met veel regen was het om 900 uur droog , mooie tijd om toch te vertrekken naar Zweden richting Höganäs ,in Höganäs hebben we overnacht in de haven op de camperplaats, hier is ook een toilet en douches beschikbaar.

    

Nabij de haven is een strandje waar de local bewoners verkoeling zoeken in zee daar is een mooie tegelwand gemaakt op die boulevard die gemaakt zijn door de locale jeugd. De stad heeft ook bekendheid verworven door het aardewerk wat men hier maakt.

30-05-2018

Rustig geslapen en wakker geworden met een heldere blauwe hemel, vandaar uit zijn we vertrokken naar Karlshamn waar we het centrum gaan bekijken. We parkeren midden op de markt in de stad en gaan vandaar uit naar de touristinfo die aan de waterkant is gelegen. In Karlshamn vind je ook vele mooie oude houten gebouwen en vakwerkhuizen en ook leuke steegjes. Nabij Karlshamn staat de 335 meter hoge Gungvalamast, een zendmast die wordt gebruikt voor FM- en televisie-uitzendingen en die tot de vier hoogste bouwwerken van Zweden behoort.

    

    

Na een bezoek aan deze stad gaan we richting Asarum bij Karlshamn naar een camping aan het meer met Nederlandse eigenaars. De camping is net een groot natuurpark waar het ook midden in ligt namelijk Langasjonas reservaat .De honden kunnen hier zo het water inlopen en vermaken zich opperbest.

    

De Långasjönäs natuurgebied zich vanaf de oostelijke helft van de smalle maar lange Långasjö 3,5 km over een gebied met overwegend dikke dennenhout en diverse andere meren zoals Lilla- en Stora Kroksjön.Verschillende goed ontwikkelde paden met lengtes van één tot acht kilometer doorsnijden het natuurgebied. De meren met hun natuurlijke voorraden van snoek en baars evenals forel en char zijn goede viswateren.In de Stora Kroksjön broeden futen en goudkopeenden en het meer is ook de thuisbasis van verschillende oer-zoetwaterkreeften. Deze levende fossielen bevolken het meer uit een tijd dat hij nog een verbinding had met de Oostzee vóór de laatste ijstijd van 10.000 jaar geleden.In de gebieden met loofbomen is er een rijk vogelleven en met een beetje geluk krijg je een grosbeak of vliegenvanger te zien. In de lente is de grond onder de loofbomen bedekt met de witte bloemen van het grote zeekraal, in de zomer schijnt het geel en blauw-violet in de kleuren van de tarwe van tarwe kwartels.In de 18e en 19e eeuw was er een distilleerderij, een zetmeelfabriek, een papierfabriek, een molen, een houtzagerij en ongeveer 20 kleine torps in het gebied. Van de gebouwen zijn er vandaag nog maar een paar ruïnes over en de oude velden en weiden zijn beplant met coniferen of begroeid met loofbos. De enige goed bewaarde ruïne is die van de voormalige papierfabriek Långasjönäs Pappersbruk aan de zuidelijke rand van het natuurreservaat.

    

31-05-2018

We blijven nog een dag op de camping om van het hete weer te genieten 33 graden en strak blauwe hemel

01-06-2018

We rijden binnendoor via Växjö waar we boodschappen doen en meteen tanken a €1,51 p/ltr en dan richting Hultsfred naar een camping aan de weg 34 het is een grote camping met mooie voorzieningen en je kunt gaan staan waar je wilt ,je hebt hier een mooi uitzicht over het grote meer bij Hultsfred . Hultsfred staat bekend om het grootste rockfestival van Zweden, het Hultsfred Festival.

In de periode die bekendstaat als de nordische bronstijd was de regio al bewoond, en vond er enige handel plaats met Noord-Duitslanden het Romeinse leger. Oudere vondsten van bewoning zijn tot 4000 jaar voor Christus, en uit de Middeleeuwen zijn nog een paar kerken overgebleven.

De regio is tot de 20e eeuw voornamelijk bewoond door boeren. In de zeventiende en achttiende eeuw was er enige ijzerproductie in de Kalmar-regio, in totaal waren er ongeveer tien mijnen, waarvan er twee in de huidige gemeente Hultsfred gelegen waren. Gedurende de negentiende eeuw was Hulstfred een centrum voor een aantal militaire oefencompagnieën.

 

    

De honden kunnen hier zo het water in wat ze ook meteen doen waarschijnlijk door de 33 graden hebben ze daar behoefte aan. De camping ligt aan de weg van Malilla naar Vimmerby waar ook een elandenpark is en daar brengen we nadien een bezoek.

02-06-2018

We blijven nog een dag op deze camping , het is weekend en mooi weer en dat trekt veel Zweden naar dit meer waar de locale bevolking natuurlijk ook gebruik van kan maken. Bij de camping is een oud Zweeds dorp wat nog in oorspronkelijke staat verkeerd. De foto rechtsonder is een tandwielverbinding waar men door het rad te laten draaien door vee kon men binnen een molensteen laten draaien .

    

03-6-2018

Dagje relaxen in de hangmat       

04-06-2018

We rijden eerst naar de elandenfarm maar die bleek te zijn gesloten  volgens de eigenaar is het nog geen seizoen en zijn ze alleen op Zondag open  dus rijden we door naar de camperplaats in Vrete Kloster bij Slata Ekholmen aan het Götakanaal. Het Götakanaal is een kanaal in Götaland in Zweden. Het kanaal is 190,5 kilometer lang en loopt vanaf Sjötorp aan de oostelijke oever van het Vänermeer via het Vättermeer tot Söderköping aan de Oostzee. Samen met de Göta älv en het Trollhättekanaal vormt het een bevaarbare verbinding tussen het Kattegat en de Oostzee.
Het Götakanaal, geopend in 1832, betekende een belangrijke schakel in het transport van hout en ijzer tussen Göteborg en Stockholm. De bouw van het kanaal werd geïnitieerd door Baltzar von Platen, die het benodigde kapitaal en de politieke steun van koning Karel XIII wist te organiseren. Het kanaal is ontworpen door de Schotse ingenieur Thomas Telford, die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van het Caledonisch Kanaal in Schotland.

     

05-06-2018

Na een rustige nacht gaan we verder richting Kristinehamn aan het meer Vänern, dit is een gebied waar veel mensen gebuik maken van de watersport en hebben veel Zweden ook een 2e vakantiehuisje aan het water van het meer .Aan de oevers van het meer Vänern staat dit 15 meter hoge standbeeld van Pablo Picasso sinds 1965. Het beeld werd ontworpen door Picasso, maar gebouwd en ingewijd zonder dat hij de bouwplaats bezocht. Picasso heeft Kristinehamn nooit bezocht. Met zijn 15 meter is dit het hoogste Picasso-beeld ter wereld (met uitzondering van de Chicago-sculptuur die in werkelijkheid 15,2 meter hoog is. Ook de ondergrondse kelders/ woningen zijn er volop aanwezig.

     

Na bezichtiging van de omgeving en het beeld zijn we naar camping Soralgen bij Hallefors gereden achteraf in een natuurgebied.

06-6-2018

De camping was rustig en een echte natuurcamping met veel stilte en niets bijzonders maar na een goede nachtrust zijn we vertrokken richting Falun naar de kopermijn. Onderweg komen we enkele typische bouwstijlen tegen van kerken de zogenaamde "staafkerken".

     

Een staafkerk werd gebouwd op een stenen fundering waarop een frame of geraamte van houten balken werd geplaatst. Op dit fundament rustten de palen. Bij de allereerste staafkerken werden de staven of palen in een gat in de grond geplaatst. Hoewel dat voor voldoende stabiliteit zorgde, hielden deze bouwwerken niet lang stand doordat de palen door verrotting werden aangetast. Deze palen werden aan de bovenkant aan elkaar bevestigd met een nieuw geraamte van horizontale balken. Deze balken droegen de dakconstructie.Om deze constructie voldoende stevigheid te geven werden drie methodes toegepast: ten eerste werden er tussen alle staven in andreaskruisen geplaatst, ten tweede werden er houten bogen tussen de palen geplaatst en ten slotte werd er een lage rondgang om de kerk gemaakt die essentieel is voor de constructie.Als verbindingsmethodes werden gebruikt: zwaluwstaartverbinding, houten pennen en klemverbindingen. Een staafkerk werd nooit met spijkers, nagels of lijm gebouwd zodat de constructie flexibel bleef en het hout kon werken (uitzetten en krimpen).Onderweg naar Falun kwamen we dit groot schoepenrad tegen.

In Falun hebben we de kopererts mijn bezocht daar wordt ook de beroemde rode verf gemaakt  tevens was het een feestdag in Zweden ( vlaggendag) met veel optredens. Zweden had niet bestaan zonder de kopermijn van Falun dat aan de noordkant van het meer ligt. Wie kent niet de rode huisje die zo typisch zijn voor Zweden en de regio Dalarna. Het ‘Dalarna-rood’ wordt nog steeds in de mijn gewonnen al is de productie van koper sterk verminderd. Tot een halve eeuw terug bracht de mijn in Falun zo’n 70% van het nationale inkomen van Zweden op. Je kunt in de winkels bij de mijn de rode verf kopen in poedervorm die je aanmaakt in verhouding met water als je het wilt gebruiken.

     

     

Vanuit Falun zijn we naar nusnäs aan het Siljanmeer gereden en daar geslapen bij de haven. Daar overnachten we aan de waterkant met nog 2 campers.

     

 

Wel een begin van een zonsondergang om 2215 uur in Nusnäs maar donker wordt het niet want in dit gedeelte blijft het in de zomermaanden s`nacht ook licht

 

07-06-2018

Vanuit Nusnäs haven zijn we naar de fabriek geweest war ze de houten paardjes handmatig maken en beschilderen. Daarna zijn we gereden naar Karlstad naar camping Bomstadbaden. Hier blijven we enkele dagen zolang het weer goed is.

Het uitzicht op de camping is perfect en ook het strand is groot genoeg .

     

 

08-06-2018 relaxtime

09-06-2018 relaxtime

10-06-2018

Vandaag zijn we vertrokken richting Hjo naar de haven waar ook de mooie oude Zweedse woningen staan aan het water.

     

In Hjo zie je ook net zoals in veel Zweedse steden exclusieve auto`s en motors .

     

In de have van Hjo kom je ook een locomotief tegen met wagons maar geen rails meer.

Na in het centrum wat hebben gegeten en meteen boodschappen gedaan zijn we richting Hestra gereden waar we op een overnachtingsplaats koffie hebben gedronken , deze plaats ligt in het bos en aan het meer met een zandstrand,toilet en omkleedruimte`s . Na de koffie toch besloten om hier niet te overnachten maar in Falkenberg in de haven hier is stroom,toilet,douche`s aanwezig.

11-06-2018

Vandaag zijn we naar Falkenberg -centrum geweest naar de pottenbakkersfamilie die al  7 generatie`s pottenbakken ,dit huisje is gelegen in een oude wijk met oude mooie huisjes maar de zaak was jammer genoeg gesloten .

    

Vanuit Falkenberg zijn we richting huis gereden maar we hebben overnacht op een camperplaats in Sittensen die door veel campereigenaars wordt gebruikt op de route van en naar Scandinavie. In Sittensen sta je in het centrum bij de oude watermolen .

12-06-2018

Vandaag na een nachtrust met kabbelend water op de achtergrond zijn we de laatste etappe in gegaan richting huis , na een 4 uur rijden kwamen we om 1345 uur aan in Best.

Een relaxvakantie die we toch gedaan hadden of in Zweden of Italië maar zeker goed is bevallen.

 

 

Heeft u een mening laat het weten .

 

                                                                    Volgende pagina                                                                      pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com