Welkom op de site van De Hoekies 

18/06/19

   

 

      2019 Zuid Duitsland

 

Beginstand 87666

Eindstand 89052

Totaal gereden1386 KM

Planning dit jaar is een reis naar Zuid Duitsland met o.a de Romantische strassen en de vele meren in Zuid Duitsland.

1 juni was het nog niet duidelijk welke kant we op zouden gaan of naar het noorden of naar het zuiden wat wel duidelijk was dat we het mooie weer met temperaturen van tegen de 30 graden niet in de rijdende camper wilde doorbrengen dus zij afgereisd richting Hattem aan de IJssel waar we enkele dagen verblijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We blijven enkele dagen genieten in de mooie haven en het mooie stadje Hattem,Hattem wordt omstreeks 800 voor het eerst in de geschiedschrijving genoemd. In 1401 schonk hertog Willem de Hoenwaard, waar de burgers die binnen de stadsmuren woonden hun vee mochten laten grazen en steen mochten bakken. In 1404 werd het kasteel St. Lucia gebouwd. In de volksmond zou dit gebouw bekend worden als "de Dikke Tinne". Deze naam dankt het kasteel aan de dikke muren, die de dikste van Nederland waren. In 1778 werd dit kasteel gesloopt omdat de gemeente besloot om de stenen te verkopen.Hattem is één van de Hanzesteden op de Veluwe, met duidelijk haar eigen charme en identiteit. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft hier zijn sporen achtergelaten en de stad omgetoverd tot aantrekkelijke toeristische trekpleister.

Het kleine en compacte Hattem is omringd door prachtige natuurgebieden: de, uitgestrekte uiterwaarden langs de IJssel, de bosrijke Noord-Veluwe en het polderlandschap in het noorden. In de binnenstad zijn veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen. Hattem is daarnaast niet één maar drie musea rijk!

Het Voerman Museum Hattem is, een museum voor beeldende kust, historie en archeologie. Het Anton Pieck Museum herbergt met een prachtig overzicht van het werk van deze meester. In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven.

Na enkele dagen hebben we gekeken naar de weersverwachtingen in het noorden en in het zuiden en de laatste gaf op dat moment beter weer aan met het gevolg dat we zijn afgereisd naar het zuiden richting Würzburg in Duitsland waar ook het begin is van de Romantische strasse.De eerste stop in de richting van Würzburg is in Cochem waar we overnacht hebben aan de Moezel. Hieronder ziet u rechts de oude burcht van Cochem. De burcht van Cochem werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd en diende als bescherming van de stad en de Moezel. Eeuwen lang was Cochem een stad in het prins-aartsbisdom Trier. De stad Trier zelf ligt stroomopwaarts aan de Moezel.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          

Na een nacht in Cochem zijn we de Moezel afgereden richting Neumagen-Dhrom waar we op de camperplaats enkele nachten verblijven mede door het het mooie weer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De naam van het plaatsje is van keltische origine. Dankzij een eeuwenoude wijnbouwtraditie groeide Neumagen-Dhron snel uit tot een handelsplaats. Het werd de standplaats van de enige Romeinse vesting aan de Moezel.Neumagen-Dhron gaat prat op twee eretitels: oudste wijnplaats van Duitsland en Pergamon van het Rijngebied.Bij de opgravingen in Neumagen-Dhron vond men tussen de overblijfselen van de vesting ook een Romeins wijnschip. Bij de jachthaven ligt een replica van dit wijnschip. Toeristen kunnen er een boottocht op maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een paar mooie zonnige dagen sloeg het weer om en werden we getrakteerd op een Moezelstorm met heel veel wind en regen en ook de temperatuur was een stuk minder waardoor de beslissing om richting Würzburg te rijden naar het begin van de Romantische strasse.In Würzburg hebben we de camper geparkeerd op de camperplaats in het centrum aan de Main.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf de camperplaats kun je meteen langs de Main lopen naar het oude centrun via de mooi aangelegde wandelkade waar de nodige kunst is geplaatst om te bewonderen

 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verbaasde ons dat de kunst niet was beschadigd of beklad maar alles zag er in nieuwstaat uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oude kern van Würzburg ligt op de rechteroever van de Main. Van de verschillende bruggen over de rivier is de Alte Mainbrücke de oudste. Deze middeleeuwse brug werd in de 18de eeuw voorzien van twaalf barokke heiligenbeelden. De Domstraße vormt de verbinding tussen de brug en de Sint-Kilianusdom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een heuvel aan de rand van de stad bevindt zich de vesting Marienberg, die het Mainfränkisches Museum huisvest. Van 1253 tot 1719 resideerden hier de prins-bisschoppen van Würzburg, totdat ze naar de Residentie verhuisden. Dit laat-barokke paleis, dat in 1744 gereedkwam, geldt als een van de belangrijkste in zijn soort. Het werd ontworpen door Balthasar Neumann. Tot het complex behoren ook de hofkerk en de hoftuin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de oude binnenstad bevindt zich de Sint-Kilianusdom (Dom St. Kilian), de op drie na grootste Romaanse kathedraal van Duitsland. Bij de naoorlogse wederopbouw werd de kerk voor een groot deel van haar niet-oorspronkelijke barokke elementen ontdaan. Wel barok is de grafkapel voor de bisschoppelijke familie Schönborn, die evenals de residentie van de hand van Balthasar Neumann is en in 1736 werd ingewijd. De dom bevat ook jongere elementen, zoals de neoromaanse westfaçade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              

 

Na 2 dagen in Würzburg zijn we om persoonlijke redenen genoodzaakt om huiswaarts te keren en deze vakantie af te breken. De planning van dit jaar zullen hij in de toekomst nog een keer oppakken en de mooie streek in het zuiden van Duitsland gaan bezichtigen en zo ook de Romantische Strasse zullen ze dan verder bekijken.

 

Heeft u een mening laat het weten .

 

                                                                    Volgende pagina                                                                      pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com