Welkom op de site van De Hoekies 

18/06/22

 

Begin stand :93078

Eindstand   : 95892

Gereden     : 2814 km                                                                                                                                                                                           

                                     

2022

Zuid Frankrijk (Provance binnendoor)

                                                                                   ( Laatste camperreis )

 

 

Deze vakantie gaan we binnendoor richting de Provance in Frankrijk , we bezoeken onderweg enkele plaatsen waar we in het begin van onze campertrips zijn geweest om te bekijken wat er veranderd is in 19 jaar . 

We zijn vertrokken richting Martelange om onder meer te tanken en vandaar uit naar Bouillon naar de camperplaats bij de sportvelden met uitzicht op Bastille.

  

 

 

    

 

 

Na een goede en rustige nacht zijn we eerst naar Stenay gereden naar de camperplaats , de cp heeft alle faciliteiten zelfs wifi maar de ligging dat je alleen op grit kunt staan heeft ons doen beslissen om door te rijden binnendoor naar Bar le Duc, hier gaan we naar camping Du Chateau .De route die je dan rijdt is dezelfde als de geallieerde in de 2e wereldoorlog dit is te zien aan de KM paaltjes daar staat op elke paal een bronzen helm als symbool en nagedachtenis aan de bevrijdingsstrijders.

   

Een mooie camping midden in de stad met veel groen en uitzicht op het Chateau.We blijven hier 2 nachten .

    

Voor de laatste nacht kregen we van de campingbeheerder de info en verzoek om allemaal in het midden te parkeren want er kwam storm en dit was veiliger voor iedereen omdat door de hoge bomen om het campingterrein het risico aanwezig was dat die zouden omwaaien. Heel de nacht alleen een beetje regen meer niet dus de code rood was niet van toepassing.

S`morgen zijn we vertrokken richting Bannes naar camping Hautoreille , een camping die veel gebruikt wordt door "caravangebruikers" die op weg zijn van of naar het zuiden zonder tolweg . Dat we hier uitkomen is toeval maar misschien voor de toekomst wel makkelijk want het is een mooie camping nabij de RN.

   

Wij zijn gaan staan op de rand van de camping met uitzicht over de weiden waar de koeien en kalfjes grazen , we zijn hier 2 dagen gebleven.

S`morgens vertrokken  met heel veel regen onderweg tot Chalon sur Saone daar werd het beduidend warmer van 19 gr naar 25 gr, onderweg boodschappen gedaan bij de Intermache en getankt a € 1,97 terwijl er bij de uitrit van de winkel ook een pomp was die €2,07 vroeg voor een ltr diesel. Van daaruit zijn we naar een camping gereden aan de Saone  camping de Pont du Dordonge maar die viel tegen wat ligging veel geluid van verkeer . Toen toch meer rustcamping gezocht en vertrokken naar het natuurreservaat  naar Gergy naar camping Mare de Roy Bougerot. Een camping aan een meer met volledige rust. Hier blijven we 1 nacht .

We rijden vandaag naar St Galmier naar camping Paradis  Le Val da Coise een etage-camping waar wij gekozen hebben voor plaats waar alles op dezelfde etage aanwezig was dus geen trappen lopen, deze 4 sterrencamping was alles tip in orde.

 

 

Na een nacht hier te hebben vertoeft gaan we verder richting het zuiden en rijden we langs de tolweg richting Mirmande naar een trekkerscamping.Mirmande moet het mooiste plaatsje zijn van Frankrijk maar dat zeggen alle Fransen over hun dorp of stad. Onderweg nog regen gehad maar tegen aankomst tijd was het droog en steeds warmer. De vooruitzichten waren zo`n 30 gr hier dus hebben we besloten om 4 dagen te blijven tot Zondag morgen.

   

De camping heeft een klein maar goed restaurant en een mooi zwembad voor diegene die tijdens zijn tussenstop van of naar het zuiden even wil zwemmen.

Na enkele dagen  vertrekken we richting het eindoel Ste Marie sur Mer in de Camarque. Aangekomen in Ste Marie sur Mer is het 40 gr en geen wind. Eerst een plaats uitgezocht met mogelijke schaduw wat gelukkig ook kon want op de enige camping in het centrum staan weinig grote bomen. Op een van de eerste rotondes die je treft zie je wat het stadje beweegt in hun historie .

Saintes-Maries-de-la-Mer is bekend als een bedevaartplaats van o.a. Spaanse Roma. De plaats is een centrum van Mariaverering. Op 24 mei en eind oktober vinden bedevaarten plaats ter ere van Marie Jacobé en Marie Salomé. De bedevaart in mei is ook ter ere van Sara, de beschermheilige van de Roma. Midden in het stadje staat een grote kerk

Deze kerk kun je bewonderen van binnen en onderin kun je in de catacomben het beeldje kunt bewonderen met alle pracht en praal.

Het beeldje wordt behangen met sieraden en kleden wat voor vele een ritueel is om hun heilige te eren.

 

Op deze plaats zouden de drie heilige Maria's aan land gekomen zijn met hun gezelschap: Maria Magdalena, Maria van Clopas en Maria Salomé. Maria van Klopas was een halfzuster van de heilige maagd maria en de moeder van Jakobus de Mindere, de eerste bisschop van Jeruzalem. Maria Salomé was de moeder van de apostelen Johannes de Evangelist en Jacobus de Meerdere , de apostel van Compostella. Deze twee vrouwen hadden de kruisdood en de verrijzenis van Jezus van dichtbij meegemaakt. Volgens de legende zouden zij tijdens de eerste christenvervolgingen uit het Heilig Land zijn verbannen/ Met de derde Maria , Maria Magdalena, en verder met Marta, Lazarus, Maximinus en Trofimus, werden zij in een klein bootje zonder zeil, zonder riemen of enig proviand de zee op gedreven en aan hun lot overgelaten. Dobberend net buiten de kust zagen zij de achtergebleven trouwe Egyptische dienstmaagd van Maria van Klopas en Maria Salomé met veel misbaar over het strand komen aanrennen, wanhopig zich zo wreed gescheiden te zien van haar meesteressen. Maria Salomé ontdeed zich resoluut van haar mantel en wierp die in zee. De mantel verstijfde tot een vlot, waarop de dienstmaagd Sara zich bij de bannelingen kon voegen om hun onzeker lot te delen. Als bij wonder maken ze een voorspoedige overtocht en landen aan de kust van de Camargue bij wat later Les Saintes-Maries-de-la-Mer zou gaan heten. In een variant van deze legende is het de schipper van de boot met de bannelingen die hen - overtuigd als hij is van hun onschuld - in een klein bootje afzet voor de kust van Zuid-Frankrijk, bij de monding van de Rhône en is het de wind of het directe goddelijke ingrijpen waardoor zij naar het vasteland worden gevoerd.

Na 2 dagen inmense hitte van meer als 40 gr zijn we genoodzaakt om richting huis te gaan .Dit was ons einddoel en onderweg doen we nog een camping aan want de trip in een keer overleggen is niet mogelijk of verantwoord.

Dit is onze laatste trip met een camper , na 20 jaar en 186 trips met een camper door Europa te hebben gereden wordt het tijd voor iets nieuws voor ons .We hebben besloten of een caravan iets voor ons is , het heeft zijn voordelen en nadelen ten opzichte van een camper maar de tijd zal het uitwijzen of we goed hebben gedaan aan deze keuze. Deze site staan alleen onze campertrips op met veel verslagen en foto`s en of hier een vervolg op komt als DeHoekies Caravan reizen weten we nog niet.

Bedankt iedereen voor het kijken en voor de vele positieve reacties op de verslagen.

  

   

 

 

N

H

 

                                                                    Volgende pagina                                                                      pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com