Welkom op de site van De Hoekies 

15/08/20

 

 

 

                                                                                     06-08-2020 Roelofarendsveen

 

Donderdagmorgen vertrokken naar de camperplaats in Roelofarendsveen .Roelofarendsveen is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.Roelofarendsveen levert 25% van de Nederlandse tulpenproductie, en heeft een jaarlijks bloemencorso. Op de plaatselijke watertoren uit 1932 zijn sinds 1986 grote afbeeldingen van tulpen aangebracht. Het dorp wordt dan ook wel 'de tulp van de Randstad' genoemd.

Wij overnachten de 4 dagen bij De VeenseBukker Marcel Akerboom (roepnaam: Arie) Een hele mooi camperplaats met ieder zijn eigen stukje gras langs de camper en als je geluk hebt aan het water bij de fluisterboten

De VeenseBukker is een groencentrum,de eigenaar is veel in Engeland geweest bij tuincentra`s en heeft daar dit idee opgedaan. De Engelse tuincentra vond hij veel aantrekkelijker dan de Nederlandse tuincentra. En zo werden er plannen gemaakt voor een nieuw tuincentrum, maar Arie vond wel dat het dan een groencentrum moest heten, omdat het vooral een buitenbeleving moest worden. Het is buiten een pracht en praal.

Ook is er een vrije toegang tot de grote dierenweide met hangbuikzwijntjes,geiten,schapen en alpaca`s.

 

Naast de camperplaats en het tuincentrum kun je ook een fluisterboot huren en de vele plassen bezoeken zoals het Braassemermeer.Het Braassemermeer, plaatselijk bekend als de Braassem, is een 425 hectare groot meer in het noorden van Zuid-Holland. In een oude koopbrief van 1 april 1296 wordt het meer "die Mere van Rinsaterwald" genoemd. Het Braassemermeer ligt in de gemeente Kaag en Braassem, met Roelofarendsveen op de west- en Rijnsaterwoude op de oostoever. In het zuiden van het meer bevindt zich het natuurgebied De Hemmen.

Het Braassemermeer en de Braassemermeer worden beide gezegd.

Via het Paddegat is het meer verbonden met de Wijde Aa en de Woudwetering. Via de Oude Wetering is het meer verbonden met de Ringvaart. Daarmee loopt de scheepvaartroute van de Oude Rijn naar de Ringvaart door het meer.

Vanuit de camperplaats kun je via een toeristische route naar Leiden fietsen, je fietst dan door de polder of het veen waar je de watermolenss  tegenkomt waarmee het waterhoogte in de sloten bepaalt.

Roelofarendsveen ligt zo`n 12 km fietsen van Leiden.Leiden is een stad en gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De Oude Rijn stroomt door Leiden voordat deze even verderop in zee uitmondt.
Dankzij de lakennijverheid behoorde Leiden van de late Middeleeuwen tot in de 17e eeuw tot de grootste steden van de Noordelijke Nederlanden. Heden ten dage is het met 124.899 inwoners (1 januari 2019) naar inwoneraantal de vierde gemeente van Zuid-Holland, na Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer. Leiden is het centrum van een agglomeratie en stadsgewest met onder meer Katwijk.
Leiden staat bekend als studentenstad; het heeft de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is het een toeristische trekpleister, dankzij landelijk bekende musea en de oude binnenstad met grachten, monumentale bouwwerken en hofjes. De bijnaam luidt de Sleutelstad, verwijzend naar de sleutels in het stadswapen.

   

Veel water in Leiden wil ook zeggen veel bruggetjes waar je overheen kunt .De Kerkbrug is een dubbele gietijzeren ophaalbrug in de binnenstad van Leiden. De Kerkbrug bevindt zich tussen de Hooglandse Kerkgracht en Kerksteeg. De brug werd gemaakt door de Leidse ijzergieter D.A. Schretlen & Co. Een embleem van het bedrijf is nog zichtbaar in de opbouw.
De ophaalbrug over de Oude Rijn werd gebouwd in 1867. De eerste brug op de locatie werd rond 1350 gebouwd.
De brug is een van de weinige bruggen die nog handmatig wordt geopend.

 

Veel water is ook minder ruimte daarom zie je veel terrasjes op het water op oude ijzeren schuitensoms met een naam die hier niet past.

Leiden heeft veel bezienswaardigheden maar met 36 gr ga je die niet allemaal even rustig bekijken maar geniet je als je ze op je pad tegenkomt  zoals de burcht. De burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland.

 

Het bouwwerk bevindt zich midden in Leiden, op de plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien. Het ronde bouwwerk bevindt zich op een motte, een kunstmatige heuvel, en kan worden betreden door een zandstenen poort.

 

 

Het was een mooie trip in het mooie Zuid-Holland mede door het mooie weer.

 

Heeft u een mening laat het weten .

 

                                                                    Volgende pagina                                                                      pagina terug

E-mail : dehoekiesEDgmail.com